Sanatorievej 38 - Fra tuberkulosesanatorie til heldagsskole

Profilbillede
dato

Godt 5 kilometer fra Skødstrup bymidte finder man, helt ud til vandet, Kaløvigskolen. Men skolens beliggenhed vidner om en tid, før skolebænkene og kridttavlerne udgjorde ejendommens inventar. 


Foto: Arkiv.dk / Avisudklip fra 1973 

Skolen ligger nemlig på sanatorievej 38 og beskriver meget præcist stedets historie. Ejendommen var oprindeligt et tuberkulosesanatorie opført i 1911. 

Tuberkulosesanatoriet havde plads til 30 piger, og blev opført af Nationalforeningen, som i samme periode ligeledes opførte et i Faxe Ladeplads på Sjælland. 


Foto: Arkiv.dk / En flok piger uden for Kystsanatoriet ca. 1950

Begge sanatorier blev bygget på baggrund af en arkitektkonkurrence, som blev afgjort i foråret 1911. 

Kravene til bygningen lød som følgende; “En central orientering af rummene, let tilgængelige og overskuelige for plejemoderen og hendes hjælpere, med betingelser for rigelig solbelysning af beboelsesrum og gennemluftning af hovedrummene (...)"


Foto: Arkiv.dk / Interiør på Kystsanatoriet 1930

Men tilmed krævedes det; “at gange - navnligt lange og mørke gange - undgås; envidere en for driften let forbindelse mellem de naturligt sammenhørende rum” 

Tegningerne der levede op til disse krav, var tegninger af arkitekt Carl Schiøtz, som blev arkitekt på projektet. 


Foto: Arkiv.dk / Spisesalen på Kystsanatoriet

På begge sanatorier blev der opført en stor forhal, fast garderobeindretning og en indretning der ville give en nem og bekvem bedrift, således man kunne nøjes med et forholdsvis lille personale.

Hvert sted var der ansat en uddannet sygeplejerske som forstanderinde, en kvinde til at stå i køkkenet og tre piger til assistance. 


Arkiv.dk / Personalet gør klar til spisning 1930

I 1972 blev sanatoriet købt af kommunen og omdannet til en heldagsskole under navnet Kaløvigskolen. Denne er et dagtilbud for børn med nederlag i skolen. 

Kilde: Arkiv.dk