Vandværk fra Aarhus Kommune vinder titlen som Årets Vandværk 2024

Hasselager-Kolt Vandværk går med sit store fokus på vandspild og digitalisering foran og viser vejen til, hvordan man kan fremtidssikre vandforsyningen. Derfor løber vandværket med titlen som Årets Vandværk 2024. (Foto: Ole Hartmann)
dato

Hasselager-Kolt Vandværk er i fuld gang med at skabe Danmarks mest digitale vandværk. Den særlige indsats belønnes i år med titlen som Årets Vandværk.

Hasselager-Kolt Vandværk går med sit store fokus på vandspild og digitalisering foran og viser vejen til, hvordan man kan fremtidssikre vandforsyningen. Derfor løber vandværket med titlen som Årets Vandværk 2024.  

“Hasselager-Kolt Vandværk er et unikt eksempel på, hvordan et vandværk hurtigt kan rykke sig og gå i front med et stort digitalt projekt. Vandværket bruger digitalisering til at optimere på drift, udvikling og forsyningssikkerhed og mindst lige så vigtigt: Til kommunikation med forbrugerne,” siger Danske Vandværkers direktør Susan Münster, som sammen med Danske Vandværkers landsformand Jan Andersen i dag overrækker prisen til Hasselager-Kolt Vandværk på Danske Vandværkers fagmesse i Aars i anledningen af FN’s internationale vanddag. 

Samarbejde om nye løsninger 
Hasselager-Kolt Vandværk indledte for to år siden et projekt med virksomheden Kamstrup, der leverer intelligente måleløsninger til blandt andet vandværker samt virksomhederne Blue Control, der har lavet en digital platform til vandværker og vandforsyninger, og Thvilum, der laver digital ledningsregistrering. Formålet har været at skabe Danmarks mest digitale vandværk:   

“Samarbejdet mellem Hasselager-Kolt Vandværk og virksomhederne understreger værdien af, at man som vandværk stiller sig til rådighed for udviklingen af ny teknologi. Det har stor betydning, at vandværker og leverandører møder hinanden og udvikler sammen. Når vandværker samarbejder med leverandører om nye løsninger, er det til gavn for forbrugerne og til inspiration for alle andre,” siger Susan Münster. 

Fremtidssikring og udvikling 
Hasselager-Kolt Vandværk ligger i Aarhus Kommune og består af to separate værker. Vandværket fremhæves af Aahus Kommune som meget veldrevet og tiltrækker besøgende fra hele verden.  

“Det startede med en beslutning om, at vi ville have vores vandspild helt ned. I den forbindelse indgik vi et samarbejde med tre virksomheder om at digitalisere vandværket. Nu har vi udskiftet stort set alle målere i byen og sikret, at vi hele tiden kan overvåge vandtabet, lige som forbrugerne selv kan overvåge deres eget forbrug på en app,” siger driftsleder for Hasselager-Kolt Vandværk Allan Jensen. 

Hasselager-Kolt fremhæves også for sit gode samarbejde i vandværkets bestyrelse, der både består af mænd og kvinder, og for driftslederens særlige indsats.  

“Jeg synes, at det er så sejt, at vi har vundet. Og også fortjent. Jeg vil særligt fremhæve vores driftsleder, som gør et kæmpe stykke arbejde. Det er i høj grad hans fortjeneste, at vi står her med den fornemme titel i dag. Jeg ser det som en stor anerkendelse af vandværkets arbejde, hvor fremtidssikring, vedligeholdelse og udvikling er i centrum. Som bestyrelse forsøger vi på bedste vis at understøtte rammerne, og det har vi et rigtig godt samarbejde om,” siger formand for Hasselager-Kolt Vandværk Inger Højrup Nielsen. 

Ud over indsatsen på det digitale område har Hasselager-Kolt Vandværk et helt særligt forhold til julen, hvor vandværkets tilbagevendende juleudstilling med antikt juleudstyr krydret med nisser, vat og lyskæder er et tilløbsstykke for beboerne i området. 

Om Årets Vandværkspris 
I år er det tredje gang, Danske Vandværker uddeler Årets Vandværkspris. Formålet med prisen er at fremhæve og synliggøre det ekstraordinære vandværksarbejde. Det er medlemmerne af Danske Vandværker, som har indstillet vandværker til prisen, mens en jury efterfølgende har udpeget årets to finalister. Medlemmerne i Danske Vandværker stemmer på en af de to kandidater - og i år blev det altså Hasselager-Kolt Vandværk, der løb med titlen.  

Kilde: Danske Vandværker
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.